Странните места по света: Вратата към ада

Едно уникално, но малко известно място край Дарваз, Туркменистан

Автор:

Скрий снимките
Вратата към ада през нощта - наистина впечатляваща гледка!
Вратата към ада през нощта - наистина впечатляваща гледка!
Вратата към ада привечер
Вратата към ада привечер
Близък поглед към Вратата към ада през нощта.
Близък поглед към Вратата към ада през нощта.
Вратата към ада през нощта - наистина впечатляваща гледка! Вратата към ада привечер Близък поглед към Вратата към ада през нощта.

Близо до малкото градче Дарваз в Туркменистан се намира чудноватото природно явление, наречено от местните "Вратата към ада". Всъщност, природата има съвсем малка "вина" за явлението.

 

Как се е образувала Вратата към ада?

Всичко започнало през далечната 1971 г. когато учени от тогавашния Съветски съюз са изпратени да проучат района за наличието на природен газ. Е, постигнали това, за което отишли - открили залежи на природен газ. Оказало се, обаче, че под повърхността има огромна подземна пещера и копаенето по време на проучванията нарушило стабилността й. Повърхността пропаднала и оставила дупка с диаметър близо 70 метра и дълбочина около 20 метра.

За да попречат на свободното изтичане на отровен газ, геолозите решили, че е най-подходящо да възпламенят дупката. Очаквали изпуснатата газ да изгори до няколко дни и след това да продължат безопасно работата си по обекта. За тяхна неприятна изненада газта не само не изгоряла за няколко дни, но и продължава да гори до днешни дни - над 40 години след аварията.

Дали е било правилно или грешно решението им за запалването на газта не може да се каже категорично, но е факт, че през четирите десетилетия във Вратата към ада са изгорели огромни количества газ. Така, в наши дни сме свидетели на явлението Вратата към ада, дължащо се на природата, с малко помощ от човешката грешка!

 

Как да стигнем до Вратата към ада?

Вратата към ада се намира в отдалечен район в пустинята Каракум, почти в географския център на Туркменистан. Проблемът идва от това, че главните туркменистански градове са разположени край границите на страната. Достъпът до централната му част е силно ограничен заради пустинята. Дарваз и Вратата към ада се намират на около 260 километра от столицата Ашхабат. Пътят е почти прав участък, но липсата на населени места го прави опасен.

Вратата към ада е изключително зрелищно да се наблюдава нощем, когато прилича на огромна пещ, насред пустушта на пустинята Каракум.

 

Точно местоположение: Точното местоположение на Вратата към ада е 40.252611, 58.439389.

Присъединете се към нас във Facebook и ще намерите още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Странните места по света: Вратата към ада:

Информация: wikipedia.org

Източник на заглавна снимка: photoree.com/photos/permalink/10457953-98073722@N00

Източник на втора снимка: melwynsblog.blogspot.com

Източник: wikipedia.org

Коментари за Странните места по света: Вратата към ада (0)

Трябва да влезете в акаунта си за да коментирате. Вход и Регистрация

Най-четени статии:

Последвайте ни и във Facebook: Затвори