По стъпките на Вазов: Вазовата пътека

Да посетим мястото, вдъхновявало Иван Вазов

Автор:

Гледка към околността от горната част на Вазовата пътека
Гледка към околността от горната част на Вазовата пътека

Вероятно сте чели произведението на Иван Вазов "Дядо Йоцо гледа". Малко хора, обаче знаят, че прототипа на дядо Йоцо всъщност е реален човек. Мястото е дефилето на река Искър, а времето - края на 19ти век. Искърското дефиле е изключително живописно най-вече през есента. Стръмните склонове на Стара планина, спускащи се към Искър са обагрени в хиляди есенни цветове. От кафяво до жълто, червено, а на места все още се вижда и зеленина. В тази част на България преди век е обичал да се разхожда и самият Иван Вазов. Освен полученото вдъхновение за разказа "Дядо Йоцо гледа", тук Вазов е написал и част от известните си пътеписи (Малко известен факт е, че Иван Вазов е писал пътеписи).

 

По стъпките на Иван Вазов...

Вазовата пътека се намира между село Заселе и Гара Бов. Спорно е кой начин е най-добрият за да стигнете до Гара Бов - от София времето е едно и също с влак и кола. Естествено, по-удобният начин е с кола. От гарата тръгвате по шосето и скоро ще видите табелка, сочеща накъде е Вазовата пътека. По цялото си протежение пътеката е много добре маркирана и всички завои и чупки са отбелязани с табелки. Не, че има къде да се загубите.

По пътя си ще минете в долната част на водопада Скакля - висок 85 метра. В края на лятото и началото на есента притокът му е съвсем малък и е възможно водопадът да е пресъхнал. След около половин час ще стигнете и до горната част на Скакля. От там се открива красива гледка към Гара Бов и отсрещните възвишения на Стара планина. В района се намира и Злия камък, на който дядо Йоцо е "гледал" към символът на "Нова България" - влакът.

 

Още информация за Вазовата пътека:

Очаквайте скоро снимки от Вазовата пътека!

Присъединете се към нас във Facebook и ще намерите още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за По стъпките на Вазов: Вазовата пътека:

Коментари за По стъпките на Вазов: Вазовата пътека (0)

Трябва да влезете в акаунта си за да коментирате. Вход и Регистрация

Най-четени пътеписи:

Последвайте ни и във Facebook: Затвори