Странните места по света: Островите Изу

Или защо хората на снимката носят противогази?

Автор:

Скрий снимките
Жителите на островите Изу носещи противогазите си.
Жителите на островите Изу носещи противогазите си.
Снимката от сватба, която провокира интересът към островите Изу.
Снимката от сватба, която провокира интересът към островите Изу.
Жителите на островите Изу носещи противогазите си. Снимката от сватба, която провокира интересът към островите Изу.

Преди няколко дни попаднах на интересна снимка от сватба. Необичайното беше, че всички хора от снимката носеха противогази. Първоначално реших, че става дума за артистичен поглед на някой фотограф или сцена от филм. Проверявайки, бързо разбрах, че снимката е съвсем реална и не е плод на сюжет от холивудски филм. Така стигнах до островите Изу и тяхната история.

 

Странните места по света - Островите Изу

Защо тези хора носят противогази? Островите Изу са част от територията на Япония и по-точно намират се  на около 100 километра от столицата Токио. Както навярно знаете Япония е сред най-сеизмично активните части на света. Местните винаги са имали проблем с редовните изригвания на подводния вулкан Медзин. Освен трусове, вулканът изпуска в атмосферата огромно количество отровни газове. За да е пълно неспокойствието на местните, рядко изригващият вулкан Ояма, намиращ се на остров Миякедзима започнал продължителна активност. Това наложило спешна евакуация на жителите на острова, а опасните изригвания продължили цели 4 години, през които Миякедзима бил необитаем и дори полетите до острова били прекратени.

 

Завръщането на обитателите

През 2005 година, 5 години след евакуацията, нивата на опасни газове спаднали достатъчно, за да бъде разрешено на местните да се върнат на острова. Имало обаче условие - трябва да носят навсякъде със себе си противогази. Разбира се, жителите не носят маските през цялото денонощие, но трябва винаги да са им под ръка, в случай на ново изригване на опасни газове от вулкана.

Присъединете се към нас във Facebook и ще намерите още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Странните места по света: Островите Изу:

Коментари за Странните места по света: Островите Изу (0)

Трябва да влезете в акаунта си за да коментирате. Вход и Регистрация

Най-четени статии:

Последвайте ни и във Facebook: Затвори