Най-красивите водопади в света

Част от най-красивите водопади в света

Автор:

Скрий снимките
Водопадът Детиан, Китай, е най-широкият водопад в Азия.
Водопадът Детиан, Китай, е най-широкият водопад в Азия.
Водопадът Джог в Индия по време на мусоните
Водопадът Джог в Индия по време на мусоните
Водопадът Джог през сухия сезон. Ясно се вижда разликата, спрямо сезона на мусоните.
Водопадът Джог през сухия сезон. Ясно се вижда разликата, спрямо сезона на мусоните.
Водопадът Гълфос - една от най-големите туристически атракции в Исландия
Водопадът Гълфос - една от най-големите туристически атракции в Исландия
Ҳуанггуошу, Китай - малко известне, но наистина впечатляващ водопад
Ҳуанггуошу, Китай - малко известне, но наистина впечатляващ водопад
Водопадът на Сини Нил е сред най-известните места, за туристи, в Етиопия
Водопадът на Сини Нил е сред най-известните места, за туристи, в Етиопия
Водопадът Детиан, Китай, е най-широкият водопад в Азия. Водопадът Джог в Индия по време на мусоните Водопадът Джог през сухия сезон. Ясно се вижда разликата, спрямо сезона на мусоните. Водопадът Гълфос - една от най-големите туристически атракции в Исландия Ҳуанггуошу, Китай - малко известне, но наистина впечатляващ водопад Водопадът на Сини Нил е сред най-известните места, за туристи, в Етиопия

В следващите редове ще ви запознаем с част от най-красивите водопади в света. Поначалому водопадите се радват на огромен интерес от страна на туристите. Надали ще е грешка ако кажем, че дори и малките водопади силно впечатляват наблюдаващите ги. Самият начин, по който водата пада, шумът и пръските са вълнуващи за хората. За да се нареди, обаче, един водопад до най-красивите и величествени в света има няколко условия - да е на пълноводна река, да е колкото се може по-внушителен по размери и не на последно място - заобикалящата го природа също да е красива. Стоейки до един такъв водопад със сигурност ще усетите истинската сила на водата и природата като цяло.

 

Водопадът Джог, Индия

Водопадът Джог се намира в Индия и е висок впечатляващите 256 м. Джог е вторият по височина водопад в Азия, като първенецът също се намира в Индия. Силата на водопада Джог силно зависи от сезона. Когато е времето на сухия сезон е едва забележим, докато по време на мусоните нивото на реката се повишава значително и той се превръща в един от най-мощните водопади на планетата. Водопадът е от голяма важност за района, тъй като е привлекателна дестинация за туристите, а и край него е построена водно-електрическа централа, захранваща околността с електрическа енергия.

 

Водопадът Ҳуанггуошу, Китай

Водопадът Ҳуанггуошу е сред най-големите водопади в Китай и Източна Азия. Висок е 77.8 м. и е широк 101 м. Има няколко точки за наблюдение, като в зависимост на коя сте, ще видите водопада Ҳуанггуошу по съвършено различен начин. Точно зад водопада има пещера с естествен произход, дълга 134м., от която може да го видите от изключително близко разстояние, даже и да го докоснете с ръка.

 

Водопадът Гълфос, Исландия

В превод името Гълфос значи "Златен водопад". Гълфос се намира в Югозападна Исландия. Въпреки че е висок едва 32 метра, водопадът е изключително впечатляващ и сред най-големите туристически атракции в Исландия. Интересното за него е, че е съставен от два по-малки водопада, разположени един над друг - стъпаловидно. Гълфос е най-интересен за наблюдение по залез слънце, когато слънчевите лъчи огряват пръските над водопада и водите на Гълфос придобиват златист цвят. Може би оттук идва името на водопада.

За да можем да видим в днешни дни водопада Гълфос, той е минал през бая премеждия. В средата на 20ти век е имало планове за използването на водопада за производството на ел. енергия. Бил е даден на концесия, но поради липса на средства инвеститорите се отказват от проекта си. В последствие водопадът Гълфос е върнат на държавата, но все още имало проекти за използването на водите на реката. За щастие, тези проекти останали само на теория и по-късно през годините, водопадът Гълфос станал защитена територия.

Водопадът Гълфос, местността Тингветлир и гейзерите Хаукадалур са част от така наречения Златен кръг - известен туристически маршрут в Исландия.

 

Водопадът Детиан, Китай

Също както Ҳуанггуошу, така и водопадът Детиан е в Китай. Намира се на границата на страната с Виетнам. Детиан е четвъртият по големина трансграничен водопад. Височината му е 70 метра, а широчината - приблизително 200 (Детиан е най-широкият водопад в Азия). Водопадът Детиан е съставен от три пада, а между някои от падовете растат красиви тропически растения, които изглеждат наистина впечатляващо на фона на бистрата вода. Околната природа определено има важна роля Детиан да е сред най-красивите водопади в света. Като всеки друг водопад, силата му пряко зависи от сезона.

Поради гранични конфликти между Китай и Виетнам, едва наскоро е разрешено посещението на водопадът Детиан от туристи. Сега на разположение на туристите са малки салове, с които може да отидат до най-долното ниво на водопадите. Плуването също е позволено.

 

Водопадът на Сини Нил, Етиопия

Сини Нил е един от двата големи притока на река Нил. Другият приток е Били Нил, извиращ от езерото Виктория, което се счита и за началото на великата река Нил. Водите на Бели Нил идват от езерото Тана в Етиопия. Водопадът на Сини Нил се намира на около 30 километра, надолу по течението, от езерото Тана. Въпреки че част от водите на реката са отклонявани за нуждите на водно-електрическа централа, което значително намалява водния приток към водопада, той остава сред най-красивите водопади в света. Той е сред най-големите туристически атракции в Етиопия. Водопадът има и голямо значение за местната фауна, тъй като той изолира езерото Тана от останалата част на Сини Нил, което позволило в Тана да се развият ендемични видове.

Още информация за Африка.

 

Това, разбира се, са само част от най-красивите водопади в света, така че ще има продължение на пътешествието. За жалост, става ясно, че дори и най-красивите природни творения не са се спасили от човешката ръка и край почти всички големи водоради има действащи ВЕЦ-ове. Тези централи сериозно променят водния поток, както и речното корито.

Присъединете се към нас във Facebook и ще намерите още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Най-красивите водопади в света:

снимка на водопадът Джог по време на мусоните: Jughead i

снимка на водопадът Детиан: http://www.flickr.com/photos/vincent0923

снимка на водопадът на Сини Нил: http://www.travels.tl/

Коментари за Най-красивите водопади в света (0)

Трябва да влезете в акаунта си за да коментирате. Вход и Регистрация

Най-четени пътеписи:

Последвайте ни и във Facebook: Затвори