Най-красивите езера в света

Представяме ви розовото езеро Хилиър, Плитвишки езера и Лаго ди Комо

Автор:

Скрий снимките
Розовото езеро Хилиър, Австралия снимано от въздуха.
Розовото езеро Хилиър, Австралия снимано от въздуха.
Лазурните води на едно от Плитвишките езера. Въздушна снимка.
Лазурните води на едно от Плитвишките езера. Въздушна снимка.
Лаго ди Комо, Италия, сниман от високо. Вижда се големият размер на езерото.
Лаго ди Комо, Италия, сниман от високо. Вижда се големият размер на езерото.
Розовото езеро Хилиър, Австралия снимано от въздуха. Лазурните води на едно от Плитвишките езера. Въздушна снимка. Лаго ди Комо, Италия, сниман от високо. Вижда се големият размер на езерото.

Езерата са едни от любимите ни чудеса на природата и затова решихме да ви разкажем повече за най-красивите езера на планената. На всеки континент има прекрасни места, които заслужават внимание и за да не става списъкът прекалено дълъг ще разделим темата в няколко поредици. В първата статия ви представяме Хилиър, Плитвишки езера и Лаго ди Комо.

 

Хилиър, Австралия

Вероятно не сте чували за езерото Хилиър. То се намира на територията на Западна Австралия и удивителното при него е, че цветът му е ... розов! Езерото е на територията на малък остров, част от архипелага Решерш, намиращ се на около 50 километра от бреговете на Австралия.

Езерото Хилиър е открит през 1802 година, когато експедицията, водена от английския изследовател Матю Флиндърс, се качва на най-високата точка на острова. Разбира се, веднага направили впечатление розовите води на езерото. Капитанът на кораба взел вода от Хилиър и открил, че тя е доста солена.

Не е ясна точната причина за розовия цвят на езерото Хилиър, но хипотезите се въртят около микроорганизми, живеещи във водата или минерали, разтворени във водата. Интересно е да се подчертае, че водата самата вода на езерото е розова. Тоест, ако я прелеете в съд, тя няма да промени цвета си.

 

Плитвишки езера, Хърватска

Съвсем близо до България се намират едни от най-красивите езера в света - Плитвишки езера в Хърватска. Районът е обявен за национален парк още през 1949 година, а от 1979-та паркът е включен в Списъка на ЮНЕСКО.

Преди края на 50-те години районът на Плитвишки езера е бил непристъпен. Тогава е взето решение мястото на бъде развито и да се създадат дървени мостчета и пътеки където е нужно. В днешни дни паркът е облагороден, но без да е нарушено състоянието на горите, които заемат 75% от площта му. Изградени са много пешеходни маршрути, но освен да се разхождате може да се качите на електрическо корабче, което обикаля в големите езера Козяк и Прошчанско езеро.

 

Лаго ди Комо, Италия

Лаго ди Комо е третото по големина езеро в Италия, като площта му е 146 квадратни километра - близо 5 пъти размерът на язовир Искър. На италиански "лаго" означава езеро, а името му "Комо" идва от близкия до езерото град Комо.

Без съмнение Лаго ди Комо е едно от най-красивите езера в света и причината в това се крие в местоположението му. Големината му позволява да се пътува по него с малки корабчета, а околните възвишения придават живописен контраст към безкрайната водна шир.

Красотата на Лаго ди Комо е забелязана още преди 2000 години, когато край бреговете на езерото са изградени първите римски вили с живописни градини и места за наблюдение. В днешни дни вилите са вече част от крайбрежието на Лаго ди Комо.

 

Необичайното езеро Хилиър и европейските красавци Лаго ди Комо и паркът Плитвишки езера са само малка част от удивителните езера на нашата планета. В следващата статия от поредицата Най-красивите езера в света ще ви разкажем повече за най-голямото сладководно езеро Байкал. След това ще се разходим до Южна Америка при най-голямото езеро на континента - Титикака. Третото езеро, което подбрахме е Крейтър в Орегон, Съединените щати.

Присъединете се към нас във Facebook и ще намерите още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Най-красивите езера в света:

Снимка на езерото Хилиър, Австралия: http://unknownworld.co.uk/

Снимка на Плитвишки езера, Хърватска: wikimedia.org

Снимка на Лаго ди Комо, Италия: lagodicomo.com

Коментари за Най-красивите езера в света (0)

Трябва да влезете в акаунта си за да коментирате. Вход и Регистрация

Най-четени статии:

Последвайте ни и във Facebook: Затвори