Къде да отидем на планина през лятото - Продължение

Още три забележителности, които да посетите през лятото

Автор:

Скрий снимките
Най-високият водопад на Балканите Райското пръскало се спуска стръмно по скалите.
Най-високият водопад на Балканите Райското пръскало се спуска стръмно по скалите.
Сиви облаци са обгърнали стръмната пирамида на връх Вихрен в Пирин.
Сиви облаци са обгърнали стръмната пирамида на връх Вихрен в Пирин.
Най-високият водопад на Балканите Райското пръскало се спуска стръмно по скалите. Сиви облаци са обгърнали стръмната пирамида на връх Вихрен в Пирин.

Време е да продължим нашето пътешествие из прекрасните природни забележителности на България. Без съмнение лятото е най-добрият сезон за планински преходи, така че не трябва да губим време! Трудно ще е да бъдат обиколени всички красоти ако имате на разположение само уикендите и затова решихме да подредим в списък част от най-интересните планински забележителности в България. Предишните ни предложения може да видите в статията Къде да отидем на планина през лятото.

 

1. Вазовата екопътека

Съвсем близо до София се намира едно много красиво и леснодостъпно място - Вазовата пътека. Маршрутът носи името на Иван Вазов, тъй като той често пътувал с влака от София до района на Гара Бов. Обграден от спокойствието на планината Вазов създавал част от своите незабравими пътеписи. Интересен факт е, че прототипът на Дядо Йоцо от разказа "Дядо Йоцо гледа" е живял на това място. В района на Вазовата пътека се намира и Злият камък, откъдето Дядо Йоцо е "гледал" минаващия край река Искър влак.

 

Вазовата пътека - маршрут

Маршрутът е лек и е идеален за кратка разходка през уикенда. Продължителността му е около 1:30 часа и започва от Гара Бов. По пътя ще преминете и през малкия водопад Скакля, който в късно лято и ранна есен и пресъхнал. Когато стигнете горната част на Вазовата пътека - близо до село Заселе, пред вас ще се открие прекрасна гледка към околностите на планината Понор. Подробна информация ще откриете в Маршрути в Стара планина: Вазовата пътека.

Още за Вазовата пътека може да прочете в По стъпките на Вазов: Вазовата пътека

 

2. Връх Вихрен

Следващото ни предложение е най-високият връх в Пирин - връх Вихрен. Той е висок 2914 метра, което го нарежда на трето място на Балканския полуостров. Важно е да споменем още в началото, че Вихрен е смятан за един от трудните за покоряване върхове в България. Представлява солидна мраморна пирамида, извисяваща се гордо над околните върхове. Стръмните му склонове се виждат от далече, което прави върхът много различим.

 

Маршрути за изкачване на връх Вихрен

Най-популярният маршрут за изкачване на Вихрен започва от хижа Вихрен, до която има асфалтов път. Още когато погледнете към върха ще видите огромната пирамида, която сякаш е надвиснала над вас. Вихрен изглежда далечен, отделен от останалите върхове и много масивен. Маршрутът до него ще ви отнеме около 2:30 - 3 часа, а когато го достигнете ви чака спираща дъха гледка към околните върхове, езера, както и към прочутата седловина Кончето. Подробно описание на маршрута ще откриете в Пирин: Маршрут до връх Вихрен - южна страна.

 

3. Райското пръскало

Стигаме и до третото ни предложение, а именно - Райското пръскало. Райското пръскало е най-високият водопад в България и на Балканския полуостров. Висок е 124,5 метра и се намира в Природен парк Централен Балкан. По-точно местоположението му е в резерват Джандема, който е смятан за едно от най-живописните места в България. Водите на Райското пръскало идват от подножието на най-високият връх в Стара планина - Ботев (2376 метра). Най-популярният маршрут започва от Калофер и води до хижа Рай. Продължителността му е около 4 часа, което трябва да се вземе в предвид, когато планирате маршрута си, тъй като по всяка вероятност ще трябва да пренощувате в хижата. Посещението на Райското пръскало е подходящо да бъде съчетано и с изкачване на връх Ботев. Пътят до него от хижа Рай е около 3 часа и минава край водопада.

Присъединете се към нас във Facebook и ще намерите още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Къде да отидем на планина през лятото - Продължение:

Автор на снимката на Райското пръскало: Polina Ivanova

Коментари за Къде да отидем на планина през лятото - Продължение (0)

Трябва да влезете в акаунта си за да коментирате. Вход и Регистрация

Най-четени статии:

Последвайте ни и във Facebook: Затвори