Направи си сам: джобен котлон за планина

Няколко лесни стъпки и ще имате малък котлон за планина.

Автор:

Готовият котлон за планина с метален съд за вода отгоре. Черно-бяла снимка.
Готовият котлон за планина с метален съд за вода отгоре. Черно-бяла снимка.

Обикаляйки из интернет пространството случайно попаднах на едно много интересно клипче. На него се обясняваше как да си направиш собственоръчно малък, джобен котлон за планината. Стори ми се интересно и проверих дали работи. След половин час майсторене котлонът се получи. Котлонът се прави по лесен начин и то с подръчни средства. За гориво момчетата от клипа използват чист (95%) спирт, който може да купите от всяка аптека. Цената му в България е между 90 стотинки и 1 лев.

Какво е нужно?

  • Алуминиева кутийка от бира или безалкохолна напитка
  • Нож
  • Ножица
  • 30 минути свободно време

 

Стъпка 1:

За да направите котлончето ви е нужна алуминиева кутийка от бира или безалкохолна напитка. Преди да започнете същинското рязане трябва да премахнете горната част на кутийката. Пробвайте да я отрежете с нож, но внимавайте да не продупчите тънкото алуминиево тяло на кенчето. На клипа изглежда много лесно, но на практика не е така. Алуминият е доста твърд и в краен случай може просто да направите няколко разреза и да го огънете навътре. Ще свърши работа.

 

Стъпка 2:

За да стане котлончето ви "джобно" ще трябва да отрежете средната част на кутийката. Премерете 3-4 сантиметра от долния ръб и отрежете с ножица. За прецизен разрез първо направете лека следа с нож върху алуминия, по който после да режете с ножицата. Имайте предвид, че колкото е по-голям котлона, толкова повече гориво ще харчи.

 

Стъпка 3:

Ред е и да отделите горната част. Тя трябва да е със същата височина като долната. За да определите този размер наложете вече отрязаната долна част така, че мястото на разреза да съвпада с ръба на горната част. Отстранете ненужния алуминий с ножица.

 

Стъпка 4:

За да се превърнат двете алуминиеви части в котлон трябва да ги съедините. Преди това трябва да направите обаче малко място, откъдето да излиза пламъкът. За целта хванете с два пръста от вътрешната страна горната алуминиева част и натиснете отгоре с ножа, за да огънете алуминия. Придвижете на един пръст разстояние и повторете, докато не обиколите цялата алуминиева окръжност. Натискайте по-силно в долната част, отколкото в горната. Когато приключите съединете двете части. При нужда приложете малко сила, за да сложите горната в долната част.

 

Стъпка 5:

Вече всичко е почти готово. Преди да завършите котлончето е нужно да продупчите малка дупка в горната му част, за да има откъде да влиза кислород. Дупчицата трябва да е съвсем малка, затова натиснете леко с върха на ножа, без да прилагате много сила. Внимавайте да не направите голям разрез и да провалите измайстореното до момента. След като дупчицата е направена и вашият котлон е готов за употреба.

 

Моментът на изпробването

След изпълнението на горните стъпки изпробвайте саморъчно направеното котлонче. Сипете малко от чистия спирт (около 30 мл.) и го запалете със запалка или кибрит. Кибритът е по-безопасният начин. Изчакайте малко, докато се разгори огъня и отстрани започнат да излизат пламъци. Поставете върху котлона метален съд с вода и изчакайте.

Пробвах да запаля котлона и с по-слаб алкохол, но не стана. Не се разгоря огъня. Водата, нужна за един чай (около 250 мл.) завря за 2:40 минути, а литър вода завря за между 12 и 13 минути. За двете завирания бяха изразходвани около 50 милилитра чист спирт.

 

Видео клип за направата на котлончето

Може да видите с очите си как да превърнете алуминиева кутийка в котлон за планина в този клип:

 

Още интересни идеи за планината

Присъединете се към нас във Facebook и ще намерите още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Направи си сам: джобен котлон за планина:

Коментари за Направи си сам: джобен котлон за планина (0)

Трябва да влезете в акаунта си за да коментирате. Вход и Регистрация

Последвайте ни и във Facebook: Затвори