1000 метра в небесата или най-високият небостъргач в света

Ще има ли скоро нова най-висока сграда в света?

Автор:

Компютърен проект на дизайна на Kingdom Tower
Компютърен проект на дизайна на Kingdom Tower

Още от дълбока древност хората строят високи сгради. Вероятно този стремеж идва от желанието да покажат пред другите технологичния прогрес и богатството, с което разполагат. Най-добрия начин да го покажеш пред останалите е да извисиш някоя структура високо в небето. Колкото по-висока, толкова по-добре. Първи пример за това са масивните Пирамиди в Гиза, Египет. Височината на най-голямата, Хеопсовата пирамида, е била надмината чак в края на 19-ти век от Айфеловата кула. Това означава, че няколко хилядолетия никъде по земята, никой не е построил по-висока структура. Но нещата вече са различни. През 20ти век технологията бурно се развива и призът за най-висока сграда в света отива при различен небостъргач през няколко години. Когато в Дубай беше построен Бурж Халифа изглеждаше, че височината от 828 метра (над 300 повече от тогавашния първенец Тайпе 101 в Тайван) трудно би била достигната. Но това май е на път да бъде опровергано - на картата се нанася Kingdom Tower в Саудитска Арабия!

 

Kingdom Tower

За място на грандиозният строеж е избран град Джида. Той е вторият по големина град в Саудитска Арабия след столицата Риад и се намира на брега на Червено море. Намеренията на арабската държава изглеждат доста сериозни, тъй като строежът на Kingdom Tower вече е започнал. Първата копка е била на 1 април 2013 година и се очаква дейностите да продължат чак до 2019 година. Смята се, че небостъргачът ще притежава 160 етажа и ще струва на Саудитска Арабия 1.23 милиарда долара. Цената е огромна, но въпреки това е по-ниска от тази на Бурж Халифа, която струва милиард и половина.

Първоначалните планове били Kingdom Tower да бъде висока 1 600 метра, тоест да е висока една миля, но тази идея била бързо изоставена. Въпреки това, строителите са твърдо решени небостъргачът да е 1000+ метра висок. За момента точната височина, както по време на строежа на Бурж Халифа, остава загадка. Причината е, че саудитците не искат да бъдат изпреварени от друг проект в близко бъдеще. Ако приемем, че височината ще бъде 1000 метра, то кулата ще изпреварва с цели 173 метра небостъргача в Дубай.

 

Плановете около Kingdom Tower

Всъщност, Kingdom Tower ще бъде само малко парче от цялостния план на Саудитска Арабия за развитие на Джида. Подобно на Даунтаун Дубай небостъргачът ще бъде в центъра на огромен модерен комплекс. Предполага се, че цената на цялото начинание ще струва около 20 милиарда долара. Интересно е също така да се спомене, че дизайнерът на Kingdom Tower е същият, който е направил проект на Бурж Халифа.

 

Още за Саудитска Арабия

Присъединете се към нас във Facebook и ще намерите още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за 1000 метра в небесата или най-високият небостъргач в света:

Източник на компютърната графика на Kingdom Tower: gawkerassets.com

Коментари за 1000 метра в небесата или най-високият небостъргач в света (0)

Трябва да влезете в акаунта си за да коментирате. Вход и Регистрация

Най-четени статии:

Последвайте ни и във Facebook: Затвори