Избрано тази седмица: връх Вихрен

Използвайте последните летни дни за изкачване на Вихрен!

Автор:

Връх Вихрен сниман от хижа Вихрен. Облаци частично закриват върха.
Връх Вихрен сниман от хижа Вихрен. Облаци частично закриват върха.

Избрахме за тази седмица да ви препоръчаме връх Вихрен за крайна дестинация. Както знаете Вихрен е най-високият връх в Пирин, вторият по височина в България и третият на Балканския полуостров. Изкачването на Вихрен предлага спиращи дъха гледки от съседните части на Пирин и издигащата се отсреща Рила.

 

Какво трябва да знаем за връх Вихрен?

Нещото, което пропуснахме да напишем в предишните редове е, че Вихрен е висок 2914 метра - едва 9 метра по-нисък от връх Мусала. Девет метра не са кой знае каква разлика при върховете и Вихрен не трябва да бъде смятан за "по-лесен" от Мусала. Напротив - много хора смятат, че връх Вихрен е сред най-трудните за изкачване върхове у нас. Основният изходен пункт към него е хижа Вихрен (1950 м. надморска височина), а до нея води път от град Банско. За препоръчване е да поемете на път възможно най-рано, а ако идвате от по-далече, най-добре пренощувайте в хижата или градовете наоколо - Банско, Разлог или Добринище.

Пътят до връх Вихрен е около 2:30 часа и започва веднага с изкачване. От личен опит ви съветваме да не бързате нагоре, ако не сте добре подготвени. Денивелацията до върха е около 950 метра и бързо ще изпие силите ви. Най-добрият съвет е да ходите с равномерно темпо и да правите кратки почивки. Когато стъпите на Вихрен пред вас ще се открие прекрасна гледка към околните върхове и езера. Острите върхове на Пирин се извисяват навсякъде около вас, а между Кутело и Бански суходол се намира и едно от най-трудните места за преминаване в България - седловината Кончето.

Е, ако вече вече сте започнали да се чудите за маршрут, който да ви отведе до Вихрен, то имаме (изпробвано) решение: Пирин: Маршрут до връх Вихрен - южна страна

 

С какво друго можем да съчетаем изкачването на връх Вихрен

Както всеки активен турист знае, няма по-хубаво нещо от това да обиколиш няколко забележителности с едно пътуване. Това е възможно и ако ходите до връх Вихрен. На около 200 метра от хижа Вихрен се намира Байкушевата мура - дърво на около 1300 години. За препоръчване е да да отидете до него след покоряването на Вихрен, за да не губите време и сили.

 

Още информация за Вихрен

Присъединете се към нас във Facebook и ще намерите още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Избрано тази седмица: връх Вихрен:

Коментари за Избрано тази седмица: връх Вихрен (0)

Трябва да влезете в акаунта си за да коментирате. Вход и Регистрация

Най-четени пътеписи:

Последвайте ни и във Facebook: Затвори