Пет интересни места погледнати от високо

Няколко места, които изглеждат необикновено от космоса

Автор:

Скрий снимките
Големият призматичен извор в Йелоустоун гледан от горе, обагрен от пъстри цветове.
Големият призматичен извор в Йелоустоун гледан от горе, обагрен от пъстри цветове.
Голямата дупка в Белиз в тъмно синьо и околния риф в по-светли цветове.
Голямата дупка в Белиз в тъмно синьо и околния риф в по-светли цветове.
Вратата към ада край Дарваз, Туркменистан. Виждат се пламъците от дупката по залез.
Вратата към ада край Дарваз, Туркменистан. Виждат се пламъците от дупката по залез.
Снимка от хеликоптер на Улуру (Ейърс Рок) в Австралия
Снимка от хеликоптер на Улуру (Ейърс Рок) в Австралия
Снимка от земята на Мемориала за загиналите от UTA 722. Виждат се очертанията на самолет сред тъмните камъни.
Снимка от земята на Мемориала за загиналите от UTA 722. Виждат се очертанията на самолет сред тъмните камъни.
Големият призматичен извор в Йелоустоун гледан от горе, обагрен от пъстри цветове. Голямата дупка в Белиз в тъмно синьо и околния риф в по-светли цветове. Вратата към ада край Дарваз, Туркменистан. Виждат се пламъците от дупката по залез. Снимка от хеликоптер на Улуру (Ейърс Рок) в Австралия Снимка от земята на Мемориала за загиналите от UTA 722. Виждат се очертанията на самолет сред тъмните камъни.

През последния век човекът не само разбра изключително много за заобикалящата ни природа и различни култури, но успя да погледне Земята от един друг ъгъл - от космоса. Благодарение на сложните технологии, координатната система и сателитите, обикалящи около планетата можем да някои чудеса на природата (и човека) от високо. Настоящата статия е първа от поредица, която ще включи много интересни места, които изглеждат необикновено от космоса.

 

Големият призматичен извор, Йелоустоун

Нашата първа спирка на интерактивното ни околоземно пътешествие е Йелоустоун. Там се намира една изключителна природна забележителност, която до голяма степен показва огромната мощ на природата и биологичното разнообразие на планетата ни. Големия призматичен извор е голям термален извор с температура на водата около 70 градуса. Той е третият по големина в света и на първо място в Съединените щати. Необикновеното на Големия призматичен извор е не размерът, а цветовете на водите му. Ясно се различават синьо, оранжево, жълто, зелено и червено - точна както призмата пречупва светлината. От там идва и името на извора. Причината за тези цветове са термофилите - малки микроскопични организми живеещи в топла (над 45 градуса) вода. Различните видове термофили имат и различни цветове и в зависимост от мястото, което обитават се получават интересните багри на Големия призматичен извор в Йелоустоун.

Координати: 44.525049, -110.83819

 

Голямата дупка в Белиз

Отиваме на юг - в Карибския басейн, където ще станем свидетели на друго необичайно явление - Голямата дупка в Белиз. Известна още като Синята дупка в Белиз това е огромна и много дълбока подводна пещера. Намира се край бреговете на Белиз - във втория по големина коралов риф в света - Белизкия бариерен риф. Рифът е плитък сравнение с голямата дълбочина на Синята дупка и затова, гледано от високо, мястото изглежда странно и необикновено. Все едно насред кристалната вода има голямо тъмносиньо петно. Диаметърът на Голямата дупка в Белиз е 300, а дълбочината й е 124 метра. Синята дупка не е единствената по рода си. Край Бахамските острови има друг подобен обекта, който даже е по-дълбок от този край Белиз - цели 202 метра.

Координати: 17.315278, -87.534444

 

Още за Синята дупка край Белиз

 

Вратата към ада

В отдалечената, полупустинна държава Туркменистан има едно странно място наречено Вратата към ада. То представлява голяма дупка, от чийто недра пламтят огньове. Причината за това не е вулкан или порта към други светове, а нещо съвсем тривиално - човешка грешка. През 70-те екип от учени откриват на мястото залежи от газ. Заради пробивните дейности повърхността не издържала и пропаднала. За да предотвратят изтичането на отровни газове учените запалили дупката, мислейки, че газта скоро ще изгори. Не така се получило, обаче - над 40 години по-късно още може да се види пламтящата дупка наречена Вратата към ада.

Координати40.252611, 58.439389

 

Още за Вратата към ада

 

Улуру

Улуру е една от най-известните и добре познати забележителности в Австралия. Дълги години скалното образувание вълнуваше туристите и преди да дойдат огромните възможности за набавяне на информация чрез интернет, Улуру, заедно с кенгуруто и Големият бариерен риф беше визитката на Австралия пред света. Представлява огромен скален монолит дълъг 8 километра. Височината на Улуру е 318 метра. Скалата е свещена за местните аборигени и затова не е позволено на туристите да изкачват скалата. Казват, че едни от най-красивите залези са тези над Улуру и всички знаем как изглежда отстрани. А как ли изглежда от високо? -Благодарение на сателитните снимки можем да разберем!

Координати: -25.344375, 131.034401

 

Още за скалата Улуру (Ейърс рок) в Австралия

 

Мемориал от самолетна катастрофа на UTA 772

През 1989 година над въздушното пространство на Нигер в самолет на френската компания UTA избухва бомба. Самолетът се разпада и всички на борда загиват - 156 пасажери и 14 човека екипаж. Това е най-тежката самолетна катастрофа над Нигер и четвъртата по мащаб за самолетите DC-10. На около 10 километра от мястото на катастрофата е изграден монумент. Причината за това разстояние е да не се нарушава покоя на загиналите в катастрофата. Монументът е изграден от черен камък и представлява самолет DC-10 (моделът на катастрофиралия самолет) в компас и над 170 огледала. На снимката виждате как изглежда мемориала в Нигер от земята. Линка по-долу ще ви отведе към снимка на мястото от космоса.

Координати: 16.864841, 11.953808

 

Още по темата:

Присъединете се към нас във Facebook и ще намерите още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Пет интересни места погледнати от високо:

Снимка на Големия призматичен извор: http://hdfons.com/

Снимка на Улуру, Австралия: Corey Leopold, http://commons.wikimedia.org/

Снимка на Вратата към ада, Туркменистан: ggwallpaper.com

Снимка на Голямата дупка край Белиз: PETRONILLA-6, fansshare.com

Снимка на Мемориала на загиналите в UTA 722 в Нигер: viralnova.com

 

 

Коментари за Пет интересни места погледнати от високо (0)

Трябва да влезете в акаунта си за да коментирате. Вход и Регистрация

Най-четени статии:

Последвайте ни и във Facebook: Затвори