Българският Хелоуин

Сурва - фестивалът за маскарадни игри

Автор:

Борба между маскирани кукери. Гонещи злото от къщите на хората.
Борба между маскирани кукери. Гонещи злото от къщите на хората.

От години наред по нашите земи нахлуват празници, които по никакъв начин нямат абсолютно нищо общо с българските традиции. Вероятно причината за това е Холивуд и хилядите филми, които ние старателно попиваме. Проблемът е не в чуждите празници и в традиции, а в това, че не обръщаме внимание на нашенските такива. Най-добрият пример за това е Св. Валентин.

 

Сурва

Сурва е ежегоден фестивал, провеждащ се в Перник. Най-големият на Балканския полуостров. Традицията започва през 1966 година, когато участват 800 само от Пернишкия регион. От тогава до наши дни броят на участниците расте и през последните години надхвърля 6000 човека. На него присъстват кукери, придружени от маскарадни групи от Балканите и други от цял свят. На фестивала през януари 2014 гостува група от Индонезия.

 

Студеното януарско време, всъщност става много топло, когато е придружено с добра компания, топла и хубава храна около арената на фестивала. Той, всъщност е състезание, на което жури оценява представянето на участниците. Те от своя страна впечатлавят с майсторки ръчно направени маски и костюми.

 

Хелоуин не е лош празник - всъщност е забавен, доколкото знам. Хубаво е, че сме отворен народ и възприемаме непознати за нас празници, но нека същеврменно съхраним и развием нашето собствено народно творчество и наследство.

Повече за миналогодишния фестивал: Сурва 2014

 

Идеята за статията дойде от пост във Фейсбук на Plamen Petkov Pictures.

Присъединете се към нас във Facebook и ще намерите още интересни статии и полезни съвети

Източници на информация за Българският Хелоуин:

Сника: Plamen Petkov Pictures.

Коментари за Българският Хелоуин (0)

Трябва да влезете в акаунта си за да коментирате. Вход и Регистрация

Най-четени пътеписи:

Последвайте ни и във Facebook: Затвори