Валутен калкулатор - Кубинско песо (CUP)

Сметни

Куба

Карибски басейн
Кубинско песо (CUP)
-7 часа
120 V

Куба е най-предпочитаната дестинация за почивка в Карибския басейн. Това се дължи на желанието на голяма част от посетителите да усетят романтичната атмосфера на една отминала епоха. Заради пререкания между САЩ и Куба по време на Студената война, Куба остава изолирана от САЩ и други страни. Това отвежда тази страна в изолация и изоставане от останалия свят за няколко десетилетия. Животът в Куба е сякаш спрял през 50те години на 20ти век. Това е и причината толкова много туристи да избират за своята ваканция почивка в Куба. Почти непроменената архитектура, старите коли наистина са впечатляваща гледка за чужденците. Спокойно може да се каже, че Куба е машина на времето, пренасяща ни в епоха, която е отминала отдавна. Въпреки всички трудности, Куба приветства своите посетители. Кубинската държава е изключително толерантна към чужденците, въпреки че за местните хора допреди 10тина години не стояха така. Отскоро се забелязва раздвижване и кубинците започват да имат все повече свобода. Впечатляващо е, че в тази на пръв поглед „изостанала” страна има неща, които са безплатни за местните, а ние сме свикнали плащаме за тях. За пример образованието и здравеопазването в Куба са безплатни. Въпреки тези блага, бъдете готови и за другата страна на Куба – бедността. Куба е една от най-бедните държави в региона и света. Ако тези неща биха ви натоварили, ви препоръчваме да организирате вашата почивка в Куба в някой от крайбрежните курорти, а не в големите градове. В тези курорти нещата стоят по различен начин – на почиващите се създава илюзията, че така е в цялата страна, а именно – спокойствие, плажове и добър живот за местните. Това впечатление е нарочно изградено там, за да се превърне Куба в топ дестинация за почивка в Карибите. Разбира се, извън тези курорти престъпността е изключително ниска, нещо, което много малко държави по света могат да се похвалят. За жалост, ако планирате почивка в Хавана или друг голям кубински град, несъмнено ще се сблъскате с бедността и мизерия на жителите му. Съветваме ви да се абстрахирате от тези картини, тъй като те нямат да се променят, независимо дали дадете пари на тези хора или не. Дългите години на изолация са създали този проблем и са нужни още доста години, това да се промени. Естествено, бедността не е единственото нещо, което ще видите в Хавана.

Ако вашата почивка е на кубинското крайбрежие задължително опитайте гмуркане в прекрасните карибски води или пък обиколка на традиционните местни пазари. В големите градове и най-вече в Хавана, ще видите типичната за Латинска Америка архитектура от миналите векове. Ако сте били в Испания, несъмнено ще откриете много прилики. Хавана е град на около 600 години и се зародил заради стратегическото му местоположение. За да бъде предпазен Стария град, били изградени стени и форт, които са част от туристическите атракции на Хавана в днешни дни. В града ще  откриете екскурзоводи, които ще ви разведат из града на много ниски цени. В Хавана се предлагат и обиколки на града в класически автомобил от 50те години. Обиколка с такъв автомобил трябва да запазите от вашия хотел, тъй като не могат да бъдат спряни на улицата като такси. Хавана е също и столицата на нощния живот в Куба, ако искате да се забавлявате по местните барове и дискотеки – това е мястото! Интересно е, че освен хотел, в Хавана можете да нощувате в така наречените „частни домове”. В частните домове ще имате възможност да отседнете в типична, битова кубинска обстановка – нещо, с което, наистина ще запомните вашата почивка!

 

Пари и валута в Куба

Валутата на Куба е Кубинско песо. В курорта Варадеро, туристите могат да плащат и с евро. Има и друга валута - Конвертируемото песо. То замества щатския долар при разплащанията в хотели, ресторанти и други. Щатския долар вече не се приеме като разплащателно средство, а размяната му срещу местна валута ще ви струва 10% такса. Конвертируемото песо е почти еквивалентно на долара.

 

Бакшиши в Куба

Стандартът на живот не е висок в Куба. Около курортите изкуствено нещата са по-лъскави за пред туристите. Местните ще са ви благодарни ако им оставите някое и друго песо в повече. За пиколото в хотела е прието да получава бакшиш от 1 песо, ако ви пренесе куфарите. Ако сте в ресторант или хотел и дадете на обслужващия ви бакшиш, той ще бъде разпределен сред всички. При желание да дадете пари само на конкретен човек е по-добре да му ги дадете встрани от погледите на хората. В Куба е прието бакшиша да между 5 и 15%.

 

Говорими езици в Куба

Официалният език в Куба е испанският. Почти навсякъде из Куба се говори и английски, особено в курортите.

 

Щепсели и контакти в Куба

Електрическата мрежа в Куба работи стандартно на 120V при 60Hz. На места напрежението може да е и 220V. В страната използват разнообразен набор от контакти и е най-добре да се снабдите с универсален накрайник. Предвид разликата в напрежението, вземете с вас и адаптер.

 

Часова разлика между България и Куба

Куба се намира изцяло в една часова зона. Часовата разлика между Куба и България е -7 часа. Има лятно часово време в Куба.

 

Още информация за Куба

  • Виза за Куба: За български граждани е нужна виза за посещение на Куба.
Ако този пътеводител ви е бил полезен, присъединете се към нас във Facebook.

Източници на информация за Куба:

Последвайте ни и във Facebook: Затвори