Съвети за Черни връх

Лятно време носете слънцезащитен крем. Дори да ви се струва хладно лесно може да изгорите по време на изкачване на Черни връх.

Полезно за Черни връх

Носете достатъчно вода, особено лятно време - слънцето на Черни връх е много силно.

Времето
Карта на Черни връх
Зареди картата

Последни статии

Поглед към долината от Перперикон Перперикон - скритата забележителност на България
Връх Вихрен сниман от хижа Вихрен. Облаци частично закриват върха. Избрано тази седмица: връх Вихрен
Вжда се, че Боянския водопад във витоша е доста пълноводен през пролетта. Време е за водопади!
Великденските яйца - Важна част от Великден в повечето държави. Как празнуват Великден по света?
Денят на шегата - 1 април на календар. Денят на шегата по света

Черни връх

Черни връх е най-високият връх във Витоша. Височината му е 2290м., което прави Витоша четвъртата по височина планина в България, след Рила (вр. Мусала - 2925м.), Пирин (вр. Вихрен -2914м.) и Стара планина (вр. Ботев -2376м.). Разбира се, това не значи, че Черни връх е четвъртият най-висок връх в България, тъй като в Пирин и Рила има върхове, които изпреварват Черни връх по височина.

През 1895г. Черни връх е изкачен от Алеко Константинов и други планинари, което се смята за началото на организираното туристическо движение у нас.

Друг интересен факт за Черни връх е, че той е вторият най-ветровит връх след Мургаш (Стара планина).Черни връх е част от Стоте национални туристически обекта.

 

Маршрути за изкачване на Черни връх

В полите на Витоша е град София, което е добра новина за решилите да изкачат Черни връх. Маркировката във Витоша е добре поддържана, а начините за придвижване са много. Десетки групи от туристи поемат по някой от маршрутите из Витоша (включително и Черни връх), така че дори да объркате пътя винаги има кой да ви упъти. Най-предпочитания маршрут за изкачване на Черни връх е този от хижа Алеко. До хижа Алеко се стига лесно, по път от столичния квартал Драгалевци. Пътят от хижа Алеко до Черни връх е приблизително 3 километра, а надморската височина, която трябва да преодолеете е 565м. Този маршрут е по-добре описан в секцията Маршрути и по-точно: Витоша: Маршрут за изкачване на Черни връх.

Следващият маршрут до Черни връх започва от Златните мостове, минава през хижа Кумата, резерватът Торфено бранище и оттам се отправя към самия Черни връх.

 

Кога е най-подходящото време за изкачване на Черни връх

Черни връх е достъпен по всяко време на година, разбира се, съобразено с метеорологичните условия. Най-много туристи предприемат изкачване през летните месеци, но ако сте добре подготвени за студът през зимата, маршрутите са достъпни. Нужно е само да следвате зимната маркировка и да сте наясно с метеорологичните условия в планината.

Ако този пътеводител ви е бил полезен, присъединете се към нас във Facebook.

Източници на информация за Черни връх:

Последвайте ни и във Facebook: Затвори