Маршрути в Рила: х. Рилски езера - х. Иван Вазов

хижа Рилски езера - хижа Седемте езера - хижа Иван Вазов

Екипът на Putepisi.com20-12-2012 20:22

Време: 4:30 часа Разстояние: - Бр. спирки: 1

Началната точка на маршрута е х. Рилски езера и преминава през езеро Паницата и Раздела. До хижата може да се стигне лесно - до нея води седалков лифт, а пътят до лифта е наскоро ремонтиран. Маршрутът заобикаля повечето от Седемте рилски езера, като ще видите единствено Рибното и Долното езеро. Още в самото начало (х. Рилски езера) пътят ви се отделя от този, водещ до главната група от Седемте рилски езера. Ако поемете към тях, може да засечете описания по-надолу маршрут при Раздела. От ез. Сълзата към Раздела води пътека, обозначена за хижа Иван Вазов. За хижата се говори, че е една от най-труднодостъпните хижи в България. Намира се в местността Пазардаре, която е изключително живописна и преходът до нея определено си заслужава! Описаният маршрут е зимен и следва зимната маркировка.

 

Първа отсечка: х. Рилски езера - х. Седемте езера (30 мин.)

От хижа Рилски езера поемате по маркировката за хижа Седемте езера, като следвате зимната маркировка, тъй като лятната пътека е лавиноопасна през зимата. След няколко минути ходене, пътеката рязко се спуска надолу, където е долината на р. Джерман. В долината има разклонение - ако поемете наляво ще стигнете до хижа Ловна, за хижа Седемте езера, трябва да хванете дясната пътека. До вас ще видите Долното езеро, най-ниско разположеното от Седемте рилски езера. Хижата се намира на брега на Рибното езеро, а надморската височина, която трябва да преодолеете е около 90 метра. Пътят до тук ще ви отнеме 30 минути ходене.

 

Втора отсечка: хижа Седемте езера - езера Паниците и Раздела (1 час и 30 мин.)

Достигането до х. Седемте езера е само ориентировъчно. Описаният маршрут не минава през хижата, а заобикаля от запад Рибното езеро. Следвайки коловете, скоро ще пресечете поточето, вливащо се в Рибното езеро. Скоро ще достигнете до улей, качващ се по северозападния склон на вр. Харамията. Внимавайте, тъй като в улея съществува опасност от подхлъзване и лавини. Улея ще ви изведе на седловината на връх Харамията, а маршрутът продължава надолу в посока Паницата. Ако решите, от това място може да изкачите връх Харамията (2465м.), което ще ви отнеме около 15-20 минути. Всъщност, езерата са две и често биват наричани езера Паниците. Слизайки към тях, внимавайте, защото един от участъците между коловете на маркировката пресича едно от езерата. При тънък лед това може да създаде опасно и за по-сигурно заобиколете покрай брега. Продължавате на юг, а когато достигнете дъното на циркуса, следвате маркировката, която завива на ляво. Почти веднага наклонът се увеличава и започва стръмно изкачване на Зелени рид. Изкачването на рида ще ви отнеме 30-тина минути, а на върха му ще стигнете до нов кръстопът. Тук се пресичат пътеките за х. Вада и х. Иван Вазов, като вашият маршрут продължава на юг, към Радзела. Дотук, пътят ви ще е около 2 часа.

 

Трета отсечка: Раздела - хижа Иван Вазов (2 часа и 30мин.)

До седловината Раздела (2620м.) ще ви отнеме приблизително час. Това е най-високата точка от маршрута - 155м. по-висока от връх Харамията. Маршрутът продължава към местността Пазардере, следвайки коловете от маркировката (западна посока). Първоначално наклонът е силен, но скоро намалява.  Около час ходене след Раздела ще стигнете до ново разклонение, този път водещо до Рилския манастир. Продължавате по досегашния маршрут (без да завивате към Рилския манастир). Не след дълго пред вас ще се открие и самата хижа Иван Вазов.

 

Разположението на хижа Рилски езера, х. Седемте езера, Харамията и ез. Паниците. В червен пунктир са маршрутите между хижите.

 

 

 Още туристически маршрути.

Ако информацията в маршрута ви е била полезна, присъединете се към нас във Facebook.

Източници на информация за Маршрути в Рила: х. Рилски езера - х. Иван Вазов:

Карта: http://bg.wikipedia.org

Коментари за Маршрути в Рила: х. Рилски езера - х. Иван Вазов (0)

Трябва да влезете в акаунта си за да коментирате. Вход и Регистрация

Най-четени пътеписи:

Последвайте ни и във Facebook: Затвори